Nederlands
Actueel
Checklist wat moet j...

23 december 2022

Checklist: wat moet je geregeld hebben voordat je een bedrijf start?

Blog

Daria nepriakhina zo CDW Pui Ru A unsplash
banner shape

Voordat je een bedrijf start kan het handig zijn om een checklist te hebben met zaken die je geregeld moet hebben. Ondernemen kan soms behoorlijk complex zijn: er komen veel uitdagingen bij kijken. Deze checklist helpt je verder.

Bedrijfsplan

Een bedrijfsplan is belangrijk als je start met ondernemen: het helpt om je doelen en visie voor je bedrijf duidelijk te definiëren en een stappenplan te maken om deze doelen te bereiken. Een bedrijfsplan kan ook dienen als gids om te volgen tijdens het opstartproces en om te blijven bijsturen wanneer dit nodig is.

Een bedrijfsplan kan ook belangrijk zijn bij het verkrijgen van financiering. Als je bijvoorbeeld een lening of investering nodig hebt om je bedrijf op te starten, zullen financiers vaak een bedrijfsplan willen zien om te beoordelen of je bedrijf haalbaar is en om inzicht te krijgen in hoe je de lening of investering gaat terugbetalen.

Daarnaast kan een bedrijfsplan ook helpen om je bedrijf beter te organiseren en te plannen. Door alles op een rijtje te zetten in een bedrijfsplan, kan je beter inschatten wat je nodig hebt en hoe je dit kunt bereiken. Dit kan helpen om tijd en middelen te besparen en om problemen te voorkomen.

Financiering

Het regelen van financiën voordat je een bedrijf start zorgt ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van hoe je het gaat financieren. Daarnaast kan het regelen van financiën ook helpen om risico's te beperken. Als je bijvoorbeeld een lening afsluit om je bedrijf te financieren, moet je ervoor zorgen dat je de lening op tijd terugbetaalt om te voorkomen dat je in financiële problemen komt. Door vooraf duidelijk te hebben hoe je het gaat financieren, kan je beter inschatten wat je kunt verwachten en hoe je hiermee om kunt gaan.

Rechtsvorm

Er zijn verschillende rechtsvormen waaruit je kunt kiezen als je een nieuw bedrijf opstart. Welke rechtsvorm het beste bij je past, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van je bedrijf, hoeveel risico je wilt lopen, hoeveel invloed je wilt hebben op de besluitvorming en hoe je de verantwoordelijkheid wilt verdelen.

Om de juiste rechtsvorm te bepalen, is het aan te raden om je te laten informeren door een professioneel adviseur, zoals een accountant of een advocaat. Zij kunnen je informeren over de verschillende rechtsvormen en welke voor- en nadelen er zijn voor jouw specifieke situatie.

Zakelijke verzekeringen

Als startende ondernemer is het belangrijk om de juiste zakelijke verzekeringen af te sluiten om je bedrijf te beschermen tegen risico's. Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt af van het type bedrijf dat je opstart en de specifieke risico's die daarbij horen. Hieronder een overzicht van enkele populaire zakelijke verzekeringen:

  • Aansprakelijkheidsverzekering: Deze verzekering biedt dekking als je aansprakelijk gesteld wordt voor schade die je per ongeluk aan een ander toebracht. Dit kan bijvoorbeeld zijn als een klant van je bedrijf letsel oploopt of als je per ongeluk schade aan een anders eigendom veroorzaakt.
  • Werknemersverzekeringen: Als je werknemers in dienst hebt, ben je verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten, zoals de werknemersverzekering arbeidsongeschiktheid (WAO) en de werknemersverzekering ziektewet (WIA). Deze verzekeringen bieden dekking voor werknemers die arbeidsongeschikt raken of ziek worden.
  • Bedrijfsschadeverzekering: Deze verzekering biedt dekking voor schade aan je bedrijfsmiddelen, zoals machines, gebouwen en inventarise.
  • Inventarisverzekering: Deze verzekering biedt dekking voor schade aan je inventarise, zoals meubels, computers en gereedschap.
  • Autoverzekering: Als je een bedrijfswagen hebt, is het aan te raden om een autoverzekering af te sluiten om te beschermen tegen schade aan de auto of aan andere eigendommen

Het is aan te raden om professioneel advies in te winnen voordat je zakelijke verzekeringen afsluit, zodat je de verzekeringen krijgt die het beste passen bij je bedrijf en de risico's die daarbij horen.

Marketing- en communicatieplan

Een marketing- en communicatie plan helpt om je doelen te bereiken en je bedrijf te laten groeien. Een marketing- en communicatie plan biedt een duidelijke strategie voor hoe je je bedrijf aan de man wilt brengen en hoe je in contact wilt blijven met je doelgroep. Daarnaast helpt een marketing- en communicatie plan om je doelgroep te identificeren en te begrijpen. Door te weten wie je doelgroep is, kan je gerichter communiceren en marketinginspanningen ondernemen om deze doelgroep te bereiken. Dit kan helpen om meer klanten te werven en om je omzet te verhogen.

Website

Een website is het online visitekaartje dat 24/7 beschikbaar is voor potentiële klanten en partners. Een website biedt informatie over wat je aanbiedt, hoe je te bereiken bent en wat je doelen zijn. Daarnaast kan een website ook dienen als verkoopkanaal, bijvoorbeeld door middel van een webshop.

Een website is ook belangrijk omdat het de online zichtbaarheid van je bedrijf vergroot. Door je website te optimaliseren voor zoekmachines (SEO) kan je ervoor zorgen dat je bedrijf beter gevonden wordt door mensen die naar relevante zoekwoorden zoeken. Dit kan leiden tot meer bezoekers op je website en daarmee ook meer omzet.

Daarnaast kan een website ook dienen als communicatiekanaal. Door middel van een nieuwsbrief, blog of social media kun je via je website in contact blijven met je doelgroep en hen op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

Social media

Er zijn verschillende redenen waarom het opzetten van social media kan helpen bij het starten van een bedrijf. Social media biedt een platform om jezelf en je bedrijf te presenteren. Door middel van social media kan je laten zien wat je aanbiedt en wat je doelen zijn, en kan je een professionele en betrouwbare indruk maken op je doelgroep. Social media kan ook helpen om je online zichtbaarheid te vergroten. Door actief te zijn op social media kan je je bereik vergroten en kan je ervoor zorgen dat je bedrijf beter gevonden wordt door mensen die naar relevante zoekwoorden zoeken.

Visitekaartjes

Visitekaartjes zijn een handig middel om je contactgegevens te delen. Als je op beurzen of evenementen bent, of gewoon als je je aan iemand voorstelt, kan het gemakkelijk zijn om je visitekaartje te geven zodat mensen contact met je kunnen opnemen. Daarnaast komt een visitekaartje professioneel over en zorgt het voor een versterkend effect op jouw merknaam. 

Registratie bij de KvK

Het registreren van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel is verplicht. Niet alleen zorgt een inschrijving bij de KvK voor een professionele indruk, ook is het in de meeste gevallen verplicht. Daarnaast is het voor de financiering verstandig om een KvK nummer te nemen. Een financierder zal geen lening aan jouw bedrijf verstrekken voordat je je hebt ingeschreven bij de KvK. 

Belastingen

Het regelen van belasting is belangrijk voor je onderneming omdat het ervoor zorgt dat je aan de wettelijke verplichtingen voldoet en om te voorkomen dat je problemen krijgt met de belastingdienst. Bovendien kan het regelen van belasting ook helpen om de financiële gezondheid van je onderneming te verbeteren.

De bovenstaande zaken zijn belangrijk als jij aan de slag wilt met ondernemen. Wil jij aan de slag met ondernemen maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem snel contact met ons op.

Deel dit artikel

Gerelateerde items

Foto 7
shape background

Blog

Het verhaal achter Etran

Foto buitenkant
shape background

Blog

Het verhaal achter Iconics Management

Bekijk alle items